Bananen

De banaan, een vrucht die typisch is voor de tropen, veroverde Europa in de 19e eeuw. Een gelukkige verovering, want bananen geven energie en tonus voor alle leeftijden. De geschiedenis vertelt niet of danseres Josephine Baker de sliert bananen at die haar originele toneelkostuum vormde. 

Het is de ideale vrucht om kracht te tanken. Rijk aan koolhydraten, vitaminen, kalium en magnesium is de banaan een uitstekende voeding voor een maaltijd onderweg. Het stimuleert het immuunsysteem dankzij de vitaminen, zink, koper en mangaan die het bevat, en voor schoolkinderen die 's ochtends niet veel eten, zorgt één stuk fruit ervoor dat je om 10 uur 's ochtends geen honger meer hebt. 

Wist je dat?

Een beetje geschiedenis

Het woord "banaan" komt uit het Portugees, dat het woord weer leende van het Arabisch, waar "banan" "vinger" betekent. Hoewel de voorouder van de banaan oneetbaar was, heeft de mens er een heerlijke, stevige vrucht van gemaakt. De banaan is een van de oudste vruchten die door de mens wordt gegeten. De eerste sporen ervan zijn te vinden in Nieuw-Guinea, zo'n 10.000 jaar voor onze jaartelling. Pas in de 7e eeuw na Christus begon de vrucht zich naar Europa te verspreiden, aanvankelijk vanuit het Middellandse Zeegebied.

Sportfans zijn er dol op

Het bananendieet is ideaal voor sporters. Bananen zijn niet erg rijk aan eiwitten of vitaminen. Aan de andere kant maakt het hoge energiegehalte bananen tot de favoriete vrucht van veel sporters, die erop vertrouwen dat ze hun inspanningen gedurende lange perioden kunnen volhouden. Hoewel je beter niet op een bananenschil kunt gaan staan, is het volkomen veilig om je tegoed te doen aan het romige vruchtvlees. Bananen eten is goed eten!